• Íslenska
  • English
  • Svenska
  • Deutsch
Eiríkur Örn Norðdahl
Foto: Erik Brunulf

Eiríkur Örn Norðdahl

Eiríkur Örn Norðdahl har i isländsk TV kallas för en Snorre Sturlasson för det 21:a århundradet. Norðdahl är född i nordvästra Island och har gjort sig ett internationellt namn som romanförfattare och poet.

Gift för nybörjare, som kom ut hos Rámus 2012, är hans andra roman och han har utöver prosa även utgett ett flertal diktsamlingar och skivor. Hösten 2014 kommer hans fjärde roman på svenska, Ondska, som har i hemlandet belönats med såväl Isländska litteraturpriset som Islands bokhandlares pris för bästa roman, samt att vara nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. 2012 var Eiríkur writer-in-residence på Library of Water i Stykkishólmur och 2013 tilldelades han utmärkelsen Årets kulturpersonlighet i Ísafjörður.

Eiríkur, som pratar svenska och bor växelvis i Västerås och Ísafjörður, är inte bara den enda islänning som inte läst Fria män av Laxness utan har också hyllats världen över för sina spektakulära uppläsningar och framträdanden. Han är även verksam som översättare, förläggare, festivalarrangör, ljudpoet och har vunnit pris på Zebra Poetry Film Festival i Berlin.

"En halsbrytande kärlekskarusell [...] svart komik som gnistrar mellan raderna och gör det väldigt roligt att läsa."
Yukiko Duke // Gomorron Sverige
"Det är som om Notting Hill hade blivit filmat av en fransk existentialist som studerat i Tibet istället för i Hollywood."
Mikael Timm // Kulturnytt
"En fascinerande roman som slår an den perfekta slackertonen och sedan låter alltihop utmynna i någonting väldigt annorlunda."
Jan Arnald // Dagens Nyheter
Gift för nybörjare är ingen stor bok som handlar om viktiga händelser. Det är en charmfylld, flödande och ovanlig roman med fin loserhumor.

Gift för nybörjare handlar om Halldór som är arbetslös och bosatt i Reykjavik. Någonting är fel i hans liv, men han måste lista ut vad. Halldór delar lägenhet med filosofistudenten Dísa som nyligen har förlorat sin dot- ter i en tragisk bilolycka. Vad som är fel i hennes liv är uppenbart.

Efter att Dísa dragit hem en synnerligen giftig tagg- buske till lägenheten, och senare också genusveten- skapstudenten Högni, blir Halldór plötsligt oförmögen att lämna hemmet och utvecklar ett ohälsosamt intresse för att bruka gift.

Vad är det som verkligen förenar Halldór och Dísa? Hur många olika kärlekskombinationer är egentligen möjliga? Varför finns det ingenting så ohyggligt som att vara förälskad? Och: Vad gör egentligen ett osynligt mumintroll när mörkret faller över lördagnatten?

Med sin välskrivna flödande prosa, blaséartade humor, charm, uppgivenhet och många populärkulturella refe- renser har Gift för nybörjare blivet en succé i hemlan- det Island. En generationsberättelse som nått närmast kultstatus och också översatts till bland annat tyska.