Expressen: En feministisk idéroman

April 11, 2012 in blogg, frontpage

Gift för nybörjare är en sådan historia som överraskar i efterhand. När jag läser den är det en stundtals rolig, stundtals spirituell, men ofta enerverande ytlig historia som tycks förhärliga en blaserad inställning till livet där till och med våld och övergrepp är något att skratta åt över en öl, en coming of age för humaniorastudenter som i ärlighetens namn borde kommit of age för tio år sedan. Först i efterhand inser jag att vad jag läst är, om inte motsatsen, så i alla fall en mer komplicerad berättelse, en feministisk idéroman om ett patriarkat som inte nödvändigtvis är på nedgång, utan bara i ombildning. En manlighet som ligger på golvet eller står på huvudet i stället för att stå barsk och rak, men som lik förbannat kräver att stå i centrum. Även där allting talar för att det egentligen är kvinnan som har huvudrollen.

Amanda Svensson – Expressen